Biuro rachunkowe dla firm z sektora HoReCa. Działaj efektywniej i pewniej

Biuro rachunkowe dla firm z sektora HoReCa. Działaj efektywniej i pewniej

Dbałość o dobre menu, sprawną obsługę, wygodne pokoje i wszelkie udogodnienia, wystrój wnętrza restauracji i dodatkowe atrakcje. Negocjowanie z dostawcami, wyszukiwanie najlepszych ofert, monitorowanie stanu zapasów. To tylko niektóre zadania, jakie na co dzień realizować muszą firmy działające w branży HoReCa. Ogólnie mówiąc, jest co robić. Z tej długiej listy warto usunąć kwestie księgowe i przekazać je firmie zewnętrznej. To duże ułatwienie i szereg korzyści. Z pomocą w tej sprawie przychodzi GroupEuroService.

Hotelarze, właściciele restauracji i firm cateringowych mierzą się z wieloma wyzwaniami. Branża nie należy do najłatwiejszych, a konkurencja jest duża. Żeby się rozwijać, trzeba szukać optymalnych rozwiązań i usprawnień. Jednym z nich jest outsourcing w zakresie księgowości i rachunkowości.

Sezonowość i rotacja personelu

Lista wyzwań, którym trzeba stawić czoła jest bardzo długa. Jedno z czołowych miejsc zajmuje na niej sezonowość. I tak np. lato w przypadku restauracji i hoteli nadmorskich, a zima i ferie w przypadku ich górskich odpowiedników to czas napływu większej liczby klientów. Po „wysokim sezonie” zwykle następuje zauważalny spadek. Te wahania trzeba uwzględnić przy planowaniu budżetu, zarządzaniu płynnością finansową czy zatrudnianiu pracowników.

Sezonowość ściśle wiąże się m.in. z dużą rotacją personelu, wzrostami i spadkami zatrudnienia, potrzebą doraźnego wsparcia większej załogi przy realizacji określonych zleceń. To z kolei przekłada się na różnorodność form zatrudnienia (umowa o pracę, umowa zlecenie). Przez to też trzeba uwzględniać rozmaite zasady związane z naliczaniem wynagrodzeń, odprowadzaniem składek ZUS i podatków, różne terminy rozliczeń czy kompletowanie i aktualizowanie teczek osobowych.

Pamiętać należy również o regulacjach prawnych odnoszących się do pracy w godzinach nadliczbowych, w wieczory i weekendy, a także naliczania urlopów. Zaniedbania i nieścisłości, w razie kontroli, które często prowadzone są w firmach HoReCa, mogą skutkować poważnymi konsekwencjami. Żeby zminimalizować ich ryzyko, warto postawić na współpracę ze specjalistami z GroupEuroService, którzy rzetelnie zajmą się takimi zadaniami.

Podatki, gotówka, karty, online

W gastronomii i branży hotelarskiej nieraz ma się do czynienia z rożnymi stawkami podatków, głównie dotyczy to VAT (np. na żywność i alkohole, usługi hotelowe i cateringowe). Do tego dochodzi konieczność rozliczenia VAT-u od zaliczek na rezerwacje. W ten sposób przedsiębiorcy muszą zmierzyć się z dość skomplikowanymi zagadnieniami księgowymi, które wymagają dużej skrupulatności oraz eksperckiej, na bieżąco aktualizowanej wiedzy związanej z problematyką fiskalną.

Gastronomię czy hotelarstwo charakteryzuje duża liczba transakcji, a to znaczy, że systemy sprzedażowe (np. POS) firm generują ogromną ilość danych, które muszą być prawidłowo zintegrowane z systemami księgowymi. Oprócz automatyzacji, konieczna jest też ścisła i bieżąca kontrola, które ma na celu wyeliminowania błędów i niezgodności w raportowaniu finansowym.
Przedsiębiorstwa z tego sektora umożliwiają klientom dokonywania płatności w różnej formie – gotówkowo, bezgotówkowo przy użyciu kart i opcji mobilnych itp. Do tego dodać trzeba różne kanały sprzedaży usług (m.in. stacjonarnie, online, za pomocą platform dostawczych). Takie operacje wymagają indywidualnego rozliczenia i kontroli, co komplikuje działania księgowe. Dlatego zamiast samodzielnie próbować podjąć się tego wyzwania, najsprawniej i najbezpieczniej jest zdać się w tym zakresie na outsourcing.

Tnij koszty i optymalizuj dostawy

Firmy z branży HoReCa mierzą się z wysokimi kosztami operacyjnymi, na które składają się m.in. czynsze, opłaty za media, zakup i konserwacja wyposażenia i sprzętów, wydatki na marketing i promocję. Ich szczegółowy monitoring pozwala na ustalenie optymalnych marż zysku, zaś księgowa analiza kosztów i przychodów pozwala wskazać obszary, gdzie można wdrożyć oszczędności. Takie całościowe spojrzenie na tę sprawę jest dużo łatwiejsze, kiedy wspieramy się profesjonalistami z dziedziny księgowości i rachunkowości. Ich rekomendacje są bardzo pomocne, a właśnie takie wsparcie oferuje GroupEuroService.

Konieczność optymalizacji kosztów i szukania oszczędności sprawia, że restauratorzy i hotelarze współpracują z wieloma kontrahentami i dostawcami. Z tym wiąże się monitorowanie terminów płatności, których zwykle jest sporo i są różne, a także śledzenia przepływu faktur i należności. Właściciele i menadżerowie firm w poszukiwaniu lepszych ofert od np. hurtowników czy producentów negocjują warunki, zmieniają je czy zawierają nowe umowy, a efekty tych decyzji muszą mieć odzwierciedlenie w księgowości.

Ułatwiamy prowadzić Twój biznes

Dzięki naszej wiedzy i doświadczeniu w branży HoReCa, zapewniamy kompleksową obsługę księgową i pomagamy zoptymalizować koszty. Zlecając księgowość dla firm, doradztwo podatkowe i obsługę kadrową specjalistom z GroupEuroService masz pewność, że w tym zakresie Twój biznes działa sprawnie i zgodnie z prawem. Przedsiębiorcy, którzy na to się zdecydują mogą ze spokojem skupić się na swoich klientach i rozwoju firmy.

Comments are closed.